Najskôr pápež, teraz Havlík. Tímu pomáha v prípravách slávnosti agentúra PS: Events

Najskôr pápež, teraz Havlík. Tímu pomáha v prípravách slávnosti agentúra PS: Events

Hoci do slávnosti blahorečenia Jána Havlíka zostáva ešte necelý mesiac a pol, organizátori aktívne pracujú na doladení každého jedného detailu. Logistiku a produkciu podujatia zabezpečuje eventová agentúra PS:Events, ktorej konateľom a spolumajiteľom je bezpečnostný manažér Martin Královič.

Martin Královič

Ako ste sa dostali k práci na slávnosti blahorečenia Jána Havlíka?

Prvýkrát sme sa o tejto téme rozprávali s rehoľnou sestrou Hermanou Matlákovou. Po tom, čo sme sa o tomto vzácnom podujatí dozvedeli, prejavili sme oň záujem. Nasledovalo stretnutie s hlavným koordinátorom slávnosti Petrom Novákom a vincentínmi. Slovo dalo slovo a začali sme pracovať.

Čo to konkrétne znamená, za čo všetko zodpovedáte v rámci príprav slávnosti?

Hlavnou zodpovednosťou je logistika a produkcia celého podujatia v Šaštíne, kde bude slávnostná svätá omša spojená s blahorečením a ďalší program.

Vieme to rozmeniť na drobné?

V agentúre, ktorú vediem, pracuje 12 interných zamestnancov. V rámci príprav slávnosti sa na prácach aktuálne podieľame traja. S blížiacim sa termínom sa zapoja ďalší. Jeden má na starosti celkovú logistiku podujatia, vrátane riešenia ubytovania, stravy a akreditácie ľudí. Druhý zodpovedá za tzv. areálovú produkciu, teda príchod a odchod všetkých mechanizmov, kamiónov, toaliet, zábran a pódií. Ja zodpovedám za technickú produkciu, teda stavbu pódií a celkovú koordináciu produkcie slávnosti blahorečenia vrátane komunikácie s koordinačným tímom a miestnou komunitou pavlínov v Šaštíne, kde sa slávnosť bude konať.

V Šaštíne majú skúsenosti s národnými púťami k Sedembolestnej Panne Márii…

Je pravdou, že nadväzujeme na ich niekoľkoročné skúsenosti z tohto miesta. Opatrenia, ktoré budú zavedené na blahorečení, budú podobné. Všetky bližšie pokyny a informácie zverejníme pred slávnosťou na webe www.janhavlik.sk.

Kde ste tieto skúsenosti nadobudli?

Odmalička som sa pohyboval v blízkosti saleziánov v Trnave. Vďaka nim som sa najskôr dostal k festivalu Lumen, ktorý som niekoľko rokov organizoval. Tieto skúsenosti mi pomohli pri ďalších podujatiach, nielen náboženských. Vrchol prišiel pri návšteve pápeža Františka, kde sme zodpovedali za organizačné zabezpečenie v Šaštíne a v Prešove. Zároveň sme sa v minulosti podieľali na produkcii slávnosti blahorečenia Titusa Zemana v Bratislave a čiastočne aj Anny Kolesárovej v Košiciach.

Čo to pre vás znamená?

Môžem povedať, že na nich symbolicky “vraciam späť” to, čo som sa naučil na iných miestach. Ďakujem za to.

Kto je Martin Královič?

Je absolventom Buckinghamshire New University vo Veľkej Británii, kde získal Foundation Degree in Crowd Safety Management. Následne vyštudoval odbor Crowded places and public safety management na Coventry University vo Veľkej Británii, kde získal titul MSc. (Master of sciecne). Vyučuje na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne odbor festivalová produkcia. Oblasti podujatí a festivalov sa venuje už viac ako 20 rokov, podieľal sa na najväčších slovenských festivaloch ako napríklad Pohoda a Uprising a na zabezpečení koncertov Depeche Mode a Rammstein. Je majiteľ eventovej agentúry PS: Events a dlhodobo sa venuje témam bezpečnosti, ochrany mäkkých cieľov a crowd safety managementu. Bol zodpovedný za bezpečnosť zhromaždení Za slušné Slovensko – najväčších demonštrácií na Slovensku od roku 1989. Od októbra 2020 pracuje na Magistráte hlavného mesta Bratislava ako poradca primátora pre bezpečnosť a nočný primátor Bratislavy.

Komunikačný tím slávnosti blahorečenia

Snímky: Archív Martina Královiča

Najskôr pápež, teraz Havlík. Tímu pomáha v prípravách slávnosti agentúra PS: Events
Prejsť na začiatok
Verified by MonsterInsights